Predavanje u Zagrebu Margareta

Goethe-Institut Kroatien u Zagrebu 15. i 16. listopada 2020. organizirao je „Do it, code it, build it – makerspace u knjižnici“ radionicu za knjižničare i knjižničarke. Radionicu je vodila Jessica Witt iz Središnje službe za knjižnice Savezne pokrajine Schleswig-Holstein.


Radionica se istovremeno održala uživo u Zagrebu u BIZkoshnici, Sarajevu i Beogradu (na njemačkom i hrvatskom jeziku sa simultanim prijevodom), a predavačica se uključila online.
Jessica Witt osmislila je projekt „Mobilni makerspace“, voditeljica je radionica za knjižničare i knjižničarke u Njemačkoj, a radila je i kao ravnateljica Njemačke knjižnice u Tondernu u Danskoj.
Jessica Witt je na radionici predstavila ideju projekta „Mobilni makerspace“. Sudionici radionice imali su priliku upoznati se sa primjerima dobre prakse iz Njemačkih knjižnica (Gradske knjižnice Köln, Ludwigshafen, Ibbenbüren, Lauenburg, Bargteheide, Halstenbek, Brunsbüttel i Fehmarn) i Središnje službe Schleswig-Holstein u radu s makerspace-setovima i mogućnostima njihove integracije u radu knjižnica s djecom i mladima. Riječ je o setovima koji sadrže sve potrebne materijale, opremu i upute za rad s djecom i mladima u različitim STEM-područjima. Makerspace-setovi, uređaji i aplikacije predstavljeni su uživo na radionici. Makerspace ne mora uvijek biti posebno opremljena i uređena prostorija u knjižnici ili jedan njezin dio, u kojem korisnici svih dobi i interesa nešto kreativno stvaraju, već makerspace može biti i samo jedna kutija u kojoj se nalazi robot koji se može programirati ili kocke kojima se može izgraditi i programirati robot.
Drugog dana radionice sudionici i sudionice osmišljavali su koncepciju radionice za jedan set ili za određeni uređaj iz makerspace-seta iz Goethe‐Instituta kao i mogućnost vlastite koncepcije makerspeca u knjižnici. Radionica je završila prezentacijom rezultata svih sudionika uz feedback, te pitanjima i odgovorima.
Na radionici Goethe-Instituta u Zagrebu sudjelovala je i naša knjižnica.


Tekst i snimke: Margareta Rajh