Na vrhu liste najčitanijih knjiga domaćih autora je roman „Adio kauboju“ u kojem nam autorica Olja Savičević Ivančević priča netoleranciji, o nasilju, o drugima i drugačijima, u ovom slučaju o Danijelu, bratu Ruzinave, i Braći Irokezima, o obitelji u kojoj su ostale dvije sestre i majka i njihovim odnosima, o generaciji koja se osipa, o lokalnom tranzicijskom gazdi Vrdovđeku, o lažnim herojima Nedu Montgomeryju i Anđelu s usnom harmonikom—jasno je, nalazimo se u srcu vesterna—tu je i istraga jedne smrti, željezni konj u punom trku, misteriozno pismo, mailovi, spisateljica gospođa 0, kućni porno video... Roman je ispričan kroz poetske fragmente gustoće urana i opojnosti kanabisa, skakućući u vremenu i skupljajući se prema kraju, velikom finalu s pucanjem i putovanjem. U ovom romanu su se sreli Michael Ondaatje i Sergio Leone, iz likova kao da progovara nešto od duha otočana Ranka Marinkovića, a za glazbu su bili zaduženi Ennio Morricone i Toma Bebić. Mogli bismo reći, bilo jednom u Starom Naselju, pored mora... A tako je i danas.Olja Savičević Ivančević spisateljica je i pjesnikinja. Knjige su joj prevedene u desetak zemalja, a ulomci iz proze i pjesme prevedeni su na tridesetak jezika. Uvrštavana je u brojne domaće i strane izbore i antologije. Za rukopis Nasmijati psa nagrađena je Prozakom, dobitnica je prve nagrade Ranko Marinković Večernjeg lista za kratku priču te nagrade Kiklop za zbirku poezije Kućna pravila. Roman Adio kauboju nagrađen je nagradom T-portala za najbolji roman, kao i nagradom Slobodne Dalmacije za umjetnost Jure Kaštelan. Prema romanu je postavljen istoimeni kazališni komad. Prema nekoliko njezinih priča snimljeni su kratki igrani filmovi, a prema nagrađivanim dramskim tekstovima postavljeno je nekoliko predstava za djecu. Živi i radi u Splitu kao slobodna spisateljica.


( Tekst preuzet s mrežne stranice izdavača Sandorf https://www.sandorf.hr/blogitem.php?item_id=188&tag=Adio%20kauboju&type=4)

 

        adio kauboju

 

1. Adio kauboju / Olja Savičević Ivančević
2. Lađa od vode / Pavao Pavličić
3. Fališ mi / Mani Gotovac
4. Osmi povjerenik / Renato Baretić
5. Zec na mjesecu / Hrvoje Šalković
6. Klara / Miro Gavran
7. ZG love story / Milan Osmak
8. Moj sin ratnik / Vladimir Korotaj
9. Grad u zrcalu / Mirko Kovač
10. Tajna / Janko Matko

 Listu najčitanijih naslova stranih autora predvodi roman „Jedan po jedan“ u kojem nam Chris Carter donosi uzbudljive zgode detektiva Roberta Huntera iz LAP-ove Jedinice za teška ubojstva prima anonimni poziv da posjet određenu web adresu - ekskluzivni internetski prijenos. Hunter se logira i istog časa započne predstava pripremljena samo za njegove oči.
Ali pozivatelj ne želi da detektiv Hunter samo gleda, on želi i da sudjeluje; odbijanje jednostavno ne dolazi u obzir. Prisiljen na tako mučan izbor, ne može učiniti ništa drugo nego sjediti i gledati kako nepoznata žrtva biva mučena i ubijena. LAP i FBI čine sve što je u njihovoj moći da uđu u trga internetskom prijenosu, no ovaj ubojica nije amater i dobro je zameo sve svoje tragove. Prije negoli Hunter i njegov partner Garcia uopće uspiju pokrenuti istragu, Hunter prima novi telefonski poziv. Nova web-adresa. Nova žrtva. No ubojica je ovaj put svoju igru pretvorio u ubojiti reality show u kojemu svatko može sudjelovati i dati svoj glas....

( Tekst preuzet s mrežne stranice izdavača Leo comerce http://www.leo.hr/product.php?id_product=300)

 

jedan po jedan

 

1. Jedan po jedan / Chris Carter
2. Divni novi svijet / Aldous Huxley
3. Melodije srca / Emma Cooper
4. Mali kafić u Kopenhagenu / Julie Caplin
5. Nebeska tijela / Jokha al-Harthi
6. Kazna za vojvodu / Sarah MacLean
7. Niz rijeku / John Hart
8. Svetac, surfer i direktorica / Robin Sharma
9. Svjedok vatre / Lars Kepler
10. Snjegović / Jo Nesbo

Slikovnica „ Za Božić sam sigurno doma“ Holly Hobbie najčitanija je slikovnica u prosincu na Dječem odjelu. Priča je to o Božiću koji samo što nije stigao u Šljukino Gnijezdo. Zvrčko je počeo s pripremama: treba ispeći božični kolač, izraditi papirnate ukrase i okititi drvce.
Ali Mljac je - ma zamislite samo! - zapeo u snježnoj oluji kilometrima daleko od kuće, i tko zna hoće li uspjeti održati svoje obećanje i vratiti se doma za Božić. Da bi to napravio bit će mu potrebno malo čarolije i neočekivana pomoć jednog tajanstvenog blagdanskog putnika.

( Tekst preuzet s mrežne stranice: http://www.knjigolov.hr/katalog/Holly-Hobbie/Za-Bozic-sam-sigurno-doma/911 )

 

Za Božić sam sigurno doma

 

1. Za Božić sam sigurno doma / Holly Hobbie
2. Dan za snjegovića / Axel Scheffler
3. Božićna priča / Marija Krtalić
4. Pahuljaste priče za božićno jutro / Mireille Saver
5. Snježno kraljevstvo / Bill Scollon
6. Nove pustolovine prijatelja / Helme Heine
7. Božićno drvce / Axel Scheffler
8. Božić pauka Mreška / Sonja Tomić
9. Bajke koje volim
10. Puža prati, brojeve ćeš znati / ilustrirao Stuart Lynch