Badnjak je. Dan kad kršćani užurbano završavaju sve dnevne poslove, spremaju se za obiteljsku večeru i odlazak na misu polnoćku na kojoj se dočekuje Božić, najradosniji kršćanski blagdan.


Iako je Božić blagdan obiteljskog zajedništva, mnogi će ga dočekati sami. Osobito će teško biti starijim osobama koje žive same, a njihova im djeca i unuci zbog ograničenja kretanja ne mogu doći u posjet.
Svima koji su na Badnju večer sami, darujemo priču pod nazivom „Božić djeda Martina. Njeno čitanje omogućila nam je Kršćanska sadašnjost, nakladnik izdanja iz 1989. godine. Ovom im se prigodom najtoplije zahvaljujemo.
Izvorno je ovu očaravajuću priču za djecu na francuskom napisao Rubens Sailines. Tu je priču zatim slavni ruski pisac Lav Nikolajevič Tolstoj umjetnički preradio i uvrstio u svoja Sabrana djela. Postolaru, djedu Martinu u snu se javi Isus i reče da će ga sutradan posjetiti. Djed Martin nestrpljivo očekuje najavljeni posjet ali u njegov dom svratili su samo promrzli ljudi, koje je starac lijepo ugostio, a da li mu je došao i sam Isus, prosudite sami.