Početak jeseni donio nam je (ne)očekivano širenje korona virusa i u Varaždinskoj županiji. Troznamenkasti broj oboljelih upozorenje je i poziv za odgovorno ponašanje, pa je i Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ Ludbreg do poboljšanja epidemiološkog stanja odgodila održavanje Radionice za djecu „Slušam, pričam, stvaram“, Pričaonice na njemačkom jeziku i Radionice „Slovo po slovo“ .
Višak slobodnog vremena možete provesti čitajući. A mi ćemo vam pregledom najčitanijih naslova u mjesecu listopadu pomoći u izboru.


Plivač

 

Listu 10 najčitanijih naslova domaće književnosti predvodi „Plivač“ autora Ivice Prtenjače. Radnja ovog romana Ivice Prtenjače smješten je u rano ljeto 1991., kad je već svima jasno da će uskoro početi rat. Njegov junak odlazi iz Zagreba na jedan neimenovani otok jer misli da će tamo lakše preživjeti ono što se sprema. Uskoro biva mobiliziran, evidentiraju ga i pošalju kući gdje čeka konačni poziv za odlazak na ratište. U tim trenucima započinje duboka, istinska drama jednog mladića, istovremeno ga preplavljuje strah za život i novopronađena ljubav. Slike smrti sustižu slike ljubavi, izmjenjuju se košmarni snovi i vrlo precizno organizirana java; naš junak skriva se plivajući do obližnjeg otočića, spušta glavu u plavetnilo i oštro zamahuje rukama dok bježi od svoje sudbine. Na osvijetljenoj pozornici jedne mladosti prepliću se životne putanje vojnika i civila, otočana i ljudi iz grada, studentice dizajna iz Stockholma, partizanskog siročeta koje ovaj put spašava vlastitog sina i jednog po svemu neobičnog, tihog mladog čovjeka koji ne želi biti hrana za rat.

 

 

 

1. Plivač / Ivica Prtenjača

2. Ljuta godina / Julijana Matanović
3. Siva zona / Goran Tribuson
4. Kradljivac uspomena / Dino Milinović
5. Odjel za opekline / Ante Rilović
6. Ma koga se tiče / Jadranka Bukovica
7. Dogodilo se na današnji dan / Zoran Mašović
8. Crv sumnje / Kazimir Klarić
9. Kao kad progutaš brdo balona / Zoran Malkoč
10. Prodajem odličja, prvi vlasnik / Robert Međurečan

 


Larson Što nas ne ubije

Na listi najčitanijih naslova strane književnosti na prvome je mjestu naslov „Što nas ne ubije" Davida Lagercrantza.
Larssonov nasljednik David Lagercrantz smjelo se uhvatio ukoštac s Lisbeth Salander i Mikaelom Blomkvistom, dobro nam poznatim protagonistima trilera Muškarci koji mrze žene, Djevojka koja se igrala vatrom i Kule u zraku. Strah, napetost i nove prijetnje s kojima se suočavaju primorat će beskompromisnoga lovca na istinu i genijalnu ekscentričnu hakericu da ponovno udruže snage.
Frans Balder, ekscentrični genij i jedan od vodećih svjetskih informatičkih stručnjaka, iznenada se vraća u Švedsku iz Silicijske doline, gdje je radio u jednoj od najmoćnijih svjetskih kompanija. Od bivše žene uzima autističnog sina, zatvara se u svoj osigurani dom i posve se osamljuje. Istovremeno je nepoznati haker provalio u najčuvanije svjetske servere, one američke nacionalne sigurnosne agencije NSA, koja svakodnevno prati milijarde telefonskih poziva i poruka elektroničke pošte. U Hakerskoj republici slave, jer samo je jedna osoba na svijetu to mogla učiniti – neponovljiva Lisbeth Salander. No ona ništa ne čini ako za to nema duboke razloge, koji su uvijek povezani s njezinom željom da zadovolji pravdu.
Mikael Blomkvist u dubokoj je poslovnoj krizi jer već odavno nije napisao reportažu koja će potresti stupove društva i časopis Millennium, koji ima nove vlasnike, vratiti na staze slave. Jedne večeri dobiva poziv od Baldera i iako je skeptičan prema informatičaru, odlazi na razgovor.
U nastavku svjetski slavnog serijala Millennium, koji potpisuje novi autor, jedan od najboljih suvremenih švedskih pisaca David Lagercrantz, oživljava se svijet koji je stvorio Stieg Larsson. Junaci koji su promijenili književnost opet su s nama, jednako živi i beskompromisni. Što nas ne ubije triler je koji su obožavatelji Larssonova djela dugo iščekivali, roman koji kao i prethodni zadire u aktualne i bolne teme. Lisbeth Salander i Mikael Blomkvist ponovno su zajedno u avanturi od koje zastaje dah!
“Vjerujem da likovi poput Lisbeth Salander i Mikaela Blomkvista zaslužuju živjeti dulje. U vremenu u kojem živimo, pod sustavnim nadzorom američkih obavještajnih službi, potrebni su nam hakeri kao što je Lisbeth Salander.”

 

1. Što nas ne ubije / David Lagercrantz
2. Kristina, Lavransova kći / Sigrid Undset
3. Ubojica bez lica / Henning Mankell
4. Nevolja / Linda Howard
5. Ludilo lorda Iana Mackenzieja / Jennifer Ashley
6. Udovica trgovca draguljima / Dinah Jefferiess
7. Princ na bijelome konju / Julie Garwood
8. Grčki bijeg / Karen Swan
9. Male žene / Louisa May Alcott
10. Pletenica / Laetitia Colombani

 

Snjegovići

 

„Priča o tri snjegovića“ Sunčane Škrinjarić, prva je od deset najčitanijih slikovnica na Dječjem odjelu.

Kratka i topla priča o skromnosti i tradiciji prilagođena je djece raznih uzrasta.
Ova priča govori o snjegovićima koji su usred zime ugledali svjetlo dana na radost prolaznika. Bila su to tri snježna brata, slična jedan drugome gotovo u svemu.
Razlikovali su se samo po pokrivalu koje su nosili na glavi. Tako je prvi imao klasičan cilindar, drugi slamnati šešir, dok se treći okitio starim loncem.
Međutim kako se ovaj sa cilindrom previše pravio važan, vjetar mu je odlučio otpuhati ga. Drugi pak se rugao svom bratu sa starim loncem na glavi. Tako je i njemu sreća okrenula leđa te mu je šešir otela pohlepna prolaznica.
Na kraju ostade samo snjegović s loncem na glavi. I bilo je dobro da je tako. Na sveopće oduševljenje prolaznika snjegović je postao glavna atrakcija. Fotografirali su ga i pisalo je o njemu u novinama navodeći ga kao pravog pravcatog snjegovića. Pisalo se o njemu za primjer svima kakav bi snjegović trebao biti. Pokriven starim loncem.


1. Priča o tri snjegovića / Sunčana Škrinjarić
2. Poznajete li Pipi Dugu Čarapu? / Astrid Lindgren
3. Gospodin Nosko nalazi prijatelja / Daniela Kulot i Hortense Ullrich
4. Puževi na praznicima / Tatjana Kokalj
5. Putovanje labirintom / Kjartan Poskitt
6. Juha od bundeve / Helen Cooper
7. Maja u cirkusu / Gilbert Delahaye
8. Zašto sam takav - čupav i dlakav? / Branka Horvat Anić
9. Mali majmun u velikoj brizi / Julia Donaldson
10. Sjaji, sjaji, zvijezdo! / Melanie Joyce