Darovni ugovor Dolovski

Poznati i u svijetu priznati ludbreški slikar naive Mladen Dolovski darovao je dvanaest vrijednih slika Gradskoj knjižnici i čitaonici „Mladen Kerstner“.

Gospodin Dolovski rođen je u Ludbregu 1932. godine. Likovnom umjetnošću počeo se baviti 1956. godine a kao motivi su mu poslužile pobožne sličice iz molitvenika. Kako nam je sam rekao, najplodnije stvaralačko razdoblje bilo mu je u šezdesetim godinama prošlog stoljeća kada se na sceni naivnog slikarstva javljaju i mnogi drugi, do tada anonimni slikari. U početku je njegov likovni izričaj bio vezan uz akvarel a kasnije je slikao uglavnom zahtjevnijom tehnikom ulja na staklu kojom je majstorski ovladao. Motivi su mu često alegorijski i najčešće su vezani uz seljaka i teški seljački život. Izlagao je na mnogim izložbama u Hrvatskoj ali i inozemstvu.

Dolovski2Dolovski3Dolovski4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na pitanje zašto je odlučio darovati svoja vrijedna umjetnička djela baš našoj Knjižnici, gospodin Mladen Dolovski kaže kako ga je na to „potakao davni razgovor s prof. Gamulinom koji mi je ukazao kako nije dobro prodati baš svaku sliku te da treba nešto ostaviti i svojem rodnom mjestu kako bi budućim naraštajima ostavio prozor kroz koji će moći vidjeti kako se nekad težački živjelo, a Knjižnica je idealno mjesto za čuvanje tih sjećanja.“

 

Domagoj Busija