Jučer je u vijećnici CZKI Dragutin Novak predstavljen roman "Novi Kraj" autorice Đurđice Čilić. Program je vodila prof. Lidija Novosel koja se osvrnula na prijašnji rad autorice te je kroz razgovor s njom, publici dala uvid o autorici i njezinom radu. Glazbena gošća Neda Njegač je kroz nekoliko dobro biranih skladbi upotpunila ovo književno druženje.

Kroz ovo druženje, autorica nam je ispričala  zanimljivu priču o sebi i svojim knjigama. O tome kako je nastao roman "Novi kraj". Da se on u biti može preslikati i na svakog od nas u nekom metafizičkom razmišljanju o prolaznosti života. Govori nam  kako je svaki trenutak dragocjen te da ga moramo iskoristiti najbolje što možemo.

U romanu „Novi kraj“ autorica priča o davno započetom i nikad dovršenom razgovoru  s majkom, njen oproštaj s njom kao pripremna inačica onoga neminovnog. U toj presudnoj dionici roman prati autoričino nadvremensko putovanje od trenutka kada saznaje da joj je mama teško bolesna i osvještava si da im zajedničko vrijeme curi, usputno nam nudi crtice iz njena življenja u vječnom sada, koje se isprepleću s gotovo svakotjednim petosatnim vožnjama na relaciji Zagreb–Vitez u posjet majci i susretima s vlastitom budućom prošlošću, donosi prizore iz majčine prošlosti koje pripovjedačica uz njeno uzglavlje diskretno zapisuje na papir, suočava nas s nužnošću da se naviknemo na ono na što se ne možeš nikad naviknuti, i vodi sve do katarzičnog mirenja s time da kada nam neka draga osoba umre, ipak ostaje naša priča o njoj.