ODJEL ZA ODRASLE

  • Domaća književnost
  1. Zbogom, Izabel / Goran Tribuson
  2. Novi dio grada / Andrija Škare
  3. Cvijeće na vjetru / Pavao Pavličić
  4. Ciganin, ali najljepši / Kristian Novak
  5. Sobe / Ksenija Kušec
  6. Zelenooka / Inna Moore
  7. Svjedok / Danijel Špelić
  8. Jagma  / Ana Bešenić
  9. Prvi kralj / Velimir Deželić
  10. Svjetlo ugaslih očiju / Janko Matko

- Strana književnost

  1. Afera Christie / Nina de Gramont
  2. Kristina, Lavransova kći / Sigrid Undset
  3. Krajnje je vrijeme da ponovno upalimo zvijezde / Virginie Grimaldi
  4. Plemeniti gospodin u Moskvi / Amor Towles
  5. Počivao u miru / Lee Child
  6. Pogreška / Elle Kennedy 
  7. Zvjezdana mora / Sara Sheridan
  8. Gospodar prstenova / Tolkin
  9. Sraz kraljeva / George R. R. Martin
  10. Laži, laži, laži / Adele Parks

DJEČJI ODJEL

  • Slikovnice
  1. Hoću biti velik! / Sanja Pilić
  2. Iko Piko : veselo skakutanje / Andrew Davenport 
  3. Leteći Fabijan / Zlatko Bourek
  4. Dečki, idemo na spavanje / Xanna Chown 
  5. Horacijev uspon i pad / Silvija Šesto
  6. Petra ne želi ići u malu školu / Aline de Petigny 
  7. Roko i njegov brod / Émilie Beaumont
  8. Juha od bundeve / Helen Cooper
  9. Život u obitelji slonova / Claire Bertholet
  10. Zec, medvjed, čovjek i lisica / Sanja Lovrenčić 

 

Goran Tribuson: Zbogom

 

Zbogom IzabelZbogom, Izabel novi je roman Gorana Tribusona, jednog od najproduktivnijih i najčitanijih hrvatskih književnika.
Što se dogodi kada jedan cinični gubitnik dobije posao tjelohranitelja tajkunske princeze?
U poslijeratnom Zagrebu obitelj Rudija Vulasa, bivšeg münchenskog inventora i sadašnjeg poduzetnika, živi svoj san: golema kuća na Gornjem Prekrižju, zavidan vozni park i bogatstvo koje svakim danom raste. No upravo to mladu Izabel, Vulasovu kćer, čini metom zagrebačkog podzemlja.
Igor Crneković, s druge strane, dijete je prosvjetnih radnika. Konac svojih dvadesetih dočekao je u Zboru narodne garde gdje se nije istaknuo nikakvim junačkim akcijama. Po povratku s bojišta, nakon nekoliko godina izbjegavanja posla i obaveza, Crni se priključuje zaštitarskoj firmi Mustela gdje je angažiran u neobičnu svrhu: bit će tjelohranitelj dobro štićene djevojke, prelijepe i fatalne Izabel. Ono što slijedi je nekoliko hladnih, pretežito snježnih mjeseci zebnje i mekih dodira obavijenih dimom cigarete.
Novi roman kultnog Gorana Tribusona, Zbogom, Izabel, podnaslovljen kao roman noir, pričao je o poslijeratnoj pretvorbi i zagrebačkom Humphreyju Bogartu, naoružanom Smith & Wessonom i prezirom društvenih konvencija.

 

 

 

Nina de Gramont : Afera Christie

 

Afera ChristieSredinom drugog desetljeća 20. stoljeća, karijera Agathe Christie je u uzlaznoj putanji. Kada je Nan O'Dea upozna i postane dio njenog kućanstva, Agatha je već slavna spisateljica, i uspješna majka i supruga koja život provodi u glamuroznim zabavama na bogataškim imanjima. Međutim, dok je Agatha Christie zabavljena svojim uspjehom, ne primjećuje da njen suprug Archie i Nan razvijaju vezu koja je mnogo više od poslovne. Kada 1962. Agatha Christie nestane na 11 dana, nitko ne sluti da je sve dio zavjere koja svoje korijene ima u neopisivom činu okrutnosti davno prije nego je Nan O'Dea postala ključni dio kućanstva obitelji Christie… Hvaljeni roman Nine de Gramont donosi priču koja propituje što smo sve spremni učiniti u ime ljubavi te koja će vas ostaviti bez daha sve do posljednje stranice.

 

 

 

 

 

Sanja Pilić: Hoću biti velik!  

 

Hoću biti velikHoću biti velik!  – Tako je teško biti mali! Ili velik? Ovo je priča o zbunjenom dječaku koji silno želi biti velik kako bi mogao raditi sve tajnovite, uzbudljive i zanimljive stvari koje rade odrasli ili kako ne bi trebao raditi sve ono što mu se ne sviđa. Ali, budući da je mali ne može sudjelovati u zanimljivim razgovorima koje odrasli šapuću, mora ići rano spavati i ne može na televiziji gledati što želi i dokad želi, mora prati ruke, ne smije imati mobitel, ne smije sam izabrati što će odjenuti… Ufff!!!

Zbunjen je i ljutit, jer mu ponekad roditelji govore da je ipak velik. I to baš u onim situacijama koje mu se ne sviđaju, kao što je dijeljenje svojih igračaka s drugima u vrtiću…

Sanja Pilić na sebi svojstven, duhovit i zabavan način, govori o odrastanju, dječjim problemima, nedoumicama, zbunjenosti… Jednostavnim jezikom i pozitivnom atmosferom, svojom pričom pomaže djeci da se lakše nose s izazovima odrastanja.                       

Maštovite, zabavne i vedre ilustracije djelo su poznate ilustratorice Željke Mezić.