U galeriji dvorca Batthyanni u petak je otvorena izložba fotografija pod pod naslovom „Ljudi“ tri člana varaždinskog Foto kluba Sloboda: Foto studija Merlić, Branka Težaka i Andreja Švogera.

Izloženo je 30-ak fotografija. Kroz koncept studijskih portreta  Foto studija Merlić s početka 20. stoljeća, preko motiva običnih ljudi  u ruralnim sredinama hrvatskog Zagorja Branka Težaka, do  suvremenog viđenja seoske svakodnevice Andreja Švogera, u fokusu izložbe je minuli život koji je svojom snago utjecao na autore da ga kroz fotografski medij transpondiraju u suvremeno doba. Postav ove izložbe publika je vidjela u Grazu 2014. i Ludbreg je prva sredina u Hrvatskoj u kojoj se radovi izlažu nakon punih 8 godina.

izlozba ludbreg8 270522Postav izložbe prati uejdno i tehnološki razvoj suvremene fotografije 20 stoljeća. Fotografije foto studija Merlić nastajale su od 1915. godine na staklenim pločama, ruralne motive Branko Težak snimao je fotoaparatom na celuloidni film, a Andrej Švoger spada u suvremeni naraštaj digitalnih fotografa.

Foto studio Merlić utemeljila je 1915. Marijana Merlić, baka g. Mladena Plešnara, današnjeg vlasnika Foto studija Merlić. Foto studio je 1927. godine na izložbi fotografija u Rimu osvojio zlatnu medalju.

Branko Težak iz Ivanca izlaže od 1978 godine. Svoje je radove izlagao na više od 300 izložbi od čega na više od stotinu u inozemstvu. Nagrađivan je više od 90 puta od toga 16 puta u  inozemstvu. 2010. je izdao knjigu pod naslovom „Fotografija“ u kojoj je predstavio svojih osamdeset crno bijelih autorskih fotografija.

izlozba ludbreg1 270522Andrej Švoger je u fotografske vode zaplovio 2004. Od hobija, fotografija mu je postala profesija. Radi kao muzejski fotograf u Gradskom muzeju Varaždin. Do sada je izlagao na pet samostalnih i  desetak skupnih izložbi.

Foto klub Sloboda Varaždin već 70-ak  godina  okuplja fotografe profesionalce  i amatere, zaljubljenike  u „svoja škljocala“, kako je to jednom spomenuo akademski slikar Darko Sačić. Važno je spomenuti da se ovaj sjeverozapadni kraj Hrvatske može podičiti bogatom tradicijom. Prvi počeci fotografije u Hrvatskoj povezani su uz postupak dagerotipije iz 1839. a među pionirima fotografije je  i grof Juraj Drašković prvi poznati  fotoamater u Hrvatskoj i začetnik umjetničke fotografije u Hrvatskoj. (1865). Samo udruženje, pretača današnjige Fotokluba u Varaždinu među prvih je pet najstarijih u Hrvatskoj.