Jedna od najistaknutijih i najnagrađivanijih književnica proizašlih iz čakovečkog književnog kruga, Emilija Kovač gostovala je u organizaciji ludbreške knjižnice u dvorcu Batthyany. Zainteresiranoj publici predstavila je dvije svoje nove knjige - "Slike na dah", koja je prevedena na engleski jezik pod nazivom "Images: Breath-held" i zbirku pjesama "Razmatranja". To je njena peta zbirka pjesama. Nastajala je unutar sedam godina. 

Prema njenim riječima, u stvaranju ove zbirke vodila se mišlju poznatog austrijskog književnika Reinera Marie Rilkea koji kaže kako pjesme nisu emocije nego iskustva.

- "Razmatranja" su zbirka koju sam ja radila dugo vremena, pa sam si dopustila selektivnost. Mogla sam napraviti zaista kako sam mislila raditi, s mojim životnim i književničkim iskustvom. Mislim da je to moja najcjelovitija zbirka pjesama. Često me ljudi pitaju dali su razmatranja u stvari eseji. Naravno, pišem i eseje, ali ovo su ipak pjesme. Kad čovjek ima više životnog iskustva nekako i pjesme počinjek1.jpgu vući na eseje - rekla je pjesnikinja o ovoj zbirci pjesama.

Druga knjiga koju je ludbreškoj publici predstavila je roman pod nazivom "Slike na dah" doživjela je i svoj, kako smo već spomenuli, engleski prijevod. Taj prijevod se dogodio sasvim slučajno kada je Emilija počela drugovati s Almom Keser Brozović, profesoricom i vrsnom prevoditeljicom. Ona joj je predložila da prevede ovaj roman na engleski i to se pokazalo kao pun pogodak.

- Ovaj poetski roman ima dosta autobiografskih momenata. Moramo se suočiti sami sa sobom, onakvima kakvi smo bili i onakvima kakvim se doživljavamo. To ipak nije totalna autobiografija, nego sam ja uzimala pojedine segmente iz vlastitog života. Jedna priča o odrastanju senzibilne djevojčice u ruralnoj sredini koja nosi svoje prednosti, ali i svoje nedostatke. Postavlja okvir problema s kojima se morate znati nositi - o ovoj knjizi nam je rekla Emilija.

U programu su uz autoricu sudjelovale interpretatorice tekstova Densi Radovan i Rea Preksavec, a sve je međimurskom etno glazbom začinila mlada kantautorica Lea Šprajc koja je na gitari izvela nekoliko pjesama.