Najčitanije knjige u travnju 2022.

 

ODJEL ZA ODRASLE

 • Domaća književnost
 1. Samo majka i kći / Julijana Matanović
 2. U ime kapitala / Paula Rem
 3. Rupa na nebu / Pavao Pavličić
 4. Neuspjeli pokušaj / Hrvoje Kovačević
 5. Ester i bageri / Silvija Šesto Stipaničić
 6. Rebeka mrzi kada kokoši trče bez glave / Krešimir Pintarić
 7. Bijela jutra / Robert Naprta
 8. Ingin bijeg / Hrvoje Kovačević
 9. Okretište / Damir Karakaš
 10. Nisam pametan / Ante Tomić

 

- Strana književnost

 1. Zadnji vlak za Key West / Chanel Cleeton
 2. Zlatni sin / Shilpi Somaya Gowda
 3. Zadnji vlak za Key West / Chanel Cleeton
 4. Konstrukcija / Michael Crichton
 5. Moderne žene / Jennifer Crusie
 6. Izgubljeni tajkun / Melody Anne 
 7. Popis uzvanika / Lucy Foley
 8. Putnici / John Marrs
 9. Crna kava / Agathe Christie
 10. Trk / Ann Patchett
 11. Ono / Stephen King

 

DJEČJI ODJEL

 • Slikovnice
 1. Detektivka Neli / Julia Donaldson
 2. Mačak u čizmama / Braća Grimm 
 3. Elmer i izgubljeni medo / David McKee
 4. Priče o zečiću Karlu / Rotraut Susanne Berner
 5. Lola ide u vrtić / Filip Kozina
 6. Komarac vegetarijanac / Smiljko Kajtez
 7. Žirafeta i Žirafon / Rene Gouichoux
 8. Miffy u kući / Dick Bruna
 9. Nezadovoljna bubamara / Sunčana Škrinjarić
 10. Šetnja Pepice / Antonella Abbatiello

 

 

Julijana Matanović: Samo majka i kći 

Samo majka i kćiJulijana Matanović na zanimljiv način pripovijeda o odnosu majke i kćeri. Pitanja koja kći Magdalena postavlja svojoj majci predstavljaju okosnicu svake u nizu ovih priča, a odgovori koje majka, ujedno i autorica daje, dotiču se značajnih povijesnih ličnosti i događaja, rodbine i prijatelja, no i književnih likova te knjige i književnosti općenito.

Znaš, mama, ljudi kad odrastu, sve zaborave. I zbilja, ima istine u tome. Ali mame spisateljice uglavnom bježe od zaborava. Žele sačuvati svaku emociju, dah, sjećanje na majčinstvo koje je poput fantastičnog romana prepuno slika s okusom melankolije, spokoja, straha i mudrosti. Imati kćerku znači upasti u bajku, vratiti se djetinjstvu, ponovno oživjeti, ponovno proživjeti, skitati i otkrivati nepoznate predjele u kojima snena duša prebiva, igra se i koji put pokušava odrasti. Julijanini zapisi vode nas u svijet nezaborava, bilježe i ono što kao mlade mame nismo stigle zapisali u dnevnik, a zbilo se jer iskustva su nam zajednička. Mama i kćerka tako žive u spisateljičinoj vječnosti, koja je zapravo vječnost svih nas.

 

 

Chanel Cleeton: Zadnji vlak za Key West

Zadni vlakRadnja romana smještena je na otočju Florida Keys, neposredno pred Praznik rada 1935. godine. U središtu priče su tri žene: Helena Berner, Mirta Perez i Elizabeth Preston. Trudna i siromašna Helen radi kao konobarica u baru Ruby's, zarobljena je u braku s nasilnim mužem te sanja o odlasku. Mirta na otočju provodi medeni mjesec s mužem za kojeg se morala udati kako bi svoju financijski posrnulu obitelj s Kube izvukla iz krize. Elizabethina obitelj uništena je tijekom sloma njujorške burze i ona je u potrazi za bratom u kojem vidi zadnju slamku spasa. I dok razarajući uragan udara na otok, njihove se sudbine isprepleću na neobične načine te svaka od njih prolazi vlastitu životnu dramu.

 

 

Julia Donaldson: Detektivka Neli 

Dnevnik NeliDetektivka Neli je veseli i radoznali pas koji od utorka do nedjelje pomaže šestogodišnjem dječaku Franu pronaći njegove zagubljene stvari. Ponedjeljkom Neli ima specijalan zadatak, odlazi s Franom u školu gdje pomaže djeci. Djeca joj čitaju svoje priče, a ona ih pažljivo sluša i njuška. Svojim oštrim njuhom rješava čak i zamršen slučaj nestanka knjiga. Bogato ilustrirana slikovnica u stihovima namijenjena je predškolcima i djeci nižih razreda osnovne škole. Autorica slikovnice potiče djecu na razvijanje ljubavi prema knjizi, čitanju i pažljivom slušanju priča.