Književno-scenskim performansom „Čas počinka nema“  umjetnika  Zorana Kelave i Vladimira Mihaljevića Kantora u svečanoj dvorani dvorca Batthyany, Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ u petak je obilježila „Noć knjige“.

Ove godine jubilarna, dvadeseta Noć knjige tematski propitkuje slobodu i knjigu kao prostor te slobode. U prvom dijelu performansa se kroz tekstove Petrarke, Šenoe, Balinta i Matoša progovara o čovjekovoj nemogućnosti izraziti  svoju osobnu slobodu duha i tijela u prostoru i vremenu. Pojedinac je zarobljen okovima sustava, društvenih odnosa i institucija bez mogućnosti bilo kakve promjene. Turobna društvena stvarnost u drugom dijelu perfromansa se kroz odabrane tekstove Bele Hamvasa transformira i nudi čovjeku mogućnost da slobodu ostvari u malim, običnim stvarima koje ga čine sretnim. Slobodu ne čini sigurnost, jer je sigurnost sustav, a on zarobljava…

Noć knjige obilježava se na Dan hrvatske knjige, u spomen kad je Marko Marulić, otac hrvatske književnosti, dovršio svoju Juditu. A 23. travnja je Svjetski dan knjige i autorskih prava,  pa su ova dva važna datuma izrasla u manifestaciju Noć knjige. Ove godine manifstacija traje od 22-25. Travnja. U njoj će 150 narodnih knjižnica, 100 knjižara, 300 škola i vrtića, nakladnici, antikvarijati, fakulteti, kazališta i brojne druge ustanove  u 250 hrvatskih gradova izvesti više od 1200 različitith programa.