Tomica Kristić je svjetski putnik, putopisac i avanturist u petak 1. travnja u Ludbregu je predstavio prvu knjigu svoje trilogije pod naslovom „Putovanje u Međuzemlje – udisaj slobode“.


To je inspirativna i uzbudljiva priča mladog čovjeka koji je odlučio slijediti svoje snove i krenuti na veliko životno putovanje. Sa samo 1500 eura i 10.000 kuna u džepu, Tomica Kristić odvažio se ostaviti svoju uobičajenu svakodnevicu, uobičajeni, lagodni život i autostopom krenuti na drugi kraj svijeta, ne znajući što ga sve čeka na tom nesigurnom putu. Ispostavilo se da to nije bilo obično putovanje već preobrazba jedne osobe koja se, hodajući po stazi života, svakim danom sve više mijenjala. Kako ni jedna staza nije ravna, već naprotiv, strmovita i vijugava, Tomica je na svom Putu doživljavao velike uspone i padove. Uranjao je tako u različite kulturne običaje i društvene raznolikosti, pješačio po prostranstvima Himalaje, stopirao kroz nekoliko tisuća kilometara veliku pustinju na Bliskom istoku, svjedočio spiritualnim inicijacijama, živio s budističkim monasima u Indiji, spavao po policijskim postajama diljem Azije, radio kao statist u Bollywoodu...
Svoja iskustva s toga uzbudljivoga puta Tomica Kristić otkrio je u kraćem razgovoru nakon predstavljanja svoje knjige „Putovanje u Međuzemlje“

 

Mađuzemlje

-Pred nama je ukoričeni dio tvoga života, što te potaknulo na ovu avanturu, o kojeme se „kliku“ u glavi radilo kod tebe kad si odlučio krenuti na put?
Pa bilo je tu putovanje koje je trajalo 4 godine. Započeo sam taj svoj put u Hrvatskoj i završio ga na Novom Zelandu. Nakon što sam se vratio doma, odlučio sam te sve dogodovštine podijeliti s publikom. Najbolji način da to napravim je da napišem knjigu. I tako sam odlučio napisati trilogiju jer se puno toga dogodilo na putovanju. Prvi sam dio izdao pred godinu dana. On opisuje put od Hrvatske pa sve do Novog Zelanda. Dakle prvih četrnaest mjeseci puta. Knjigu sam nazvao „Put u Međuzemlje“.


-Zašto si ovo nazvao „Put u Međuzemlje“?
To je u biti ime tog putovanja zato što mi je bolje zvučalo putovanje u Međuzemlje nego putovanje na Novi Zeland. Svi znamo zašto je Međuzemlje Novi Zeland. Zbog Tolkiena. Nisam neki fanatik Gospodara prstenova. Ali sam, eto, preuzeo taj naziv.


-Tijekom mjeseci putovanja jesi li bio spreman na ono što te očekivalo? Jesi li zbog nekih teškoća razmišljao da se vratiš?
To je bilo više od putovanja, tako da je tu bilo puno uspona i padova. Najviše nekako u Indiji i Mijanmaru, gdje sam živio nekoliko mjeseci na tri dolara. Nekad dok sam skoro danima stajao na cesti. Najviše sam stopirao tri dana za redom. Tada san doživio jedan pad kad sam se pitao zašto Tomice? Ali nikada nisam pomišljao da ću sad sjesti na avion i da ću se morati vratiti kući. Tako da je bilo tih uspona i padova, pa eto nakon tog pada, našao sam smještaj i drugi dan je bilo bolje.


-Sva ta teška raspoloženja i krize su prošle...
Kriza dođe i prođe.

 

Lucy-Na putovanju si upoznao ljubav.
Tako je, rodila se ljubav. Došla je u Indiji u jednoj kući gdje smo se sreli. Malo smo putovali zajedno, zatim smo se razdvojili i mislili smo da se više nikada nećemo naći. Osam mjeseci nakon Indije sreli smo se u Kambodži. I bili zajedno deset dana nakon Kambodže u Vijetnamu. Nakon toga sam tamo ostao godinu dana. Potom smo zajedno nastavili putovati po svijetu. Nisam rekao njezino ime, ono se zove je Lucy.

 


-Koliko si u tih skoro četiri godine puta prešao kilometara, koliko država?
Tri godine i devet mjeseci putovanja, oko 40.000 km, 25 zemalja i tri kontinenta. Eto to je bilo sve zajedno.


-Je li ova knjiga pomoć za sve one koji će se odlučiti i krenuti na sličan put?
Pa nadam se da je. Dosta ljudi mi se javi mailom nakon što pročita knjigu. Kao šlag na tortu. Kad napišete knjigu i to se nekome dopadne, pa vam se javi, to je kao neki dokaz da to dobro radite. Nadam se da je ta moja knjiga, nekome pomogla. Ne mora otići na kraj svijeta, neka samo otiđe na neki drugi kontinent.


-Prvi dio trilogije je pred nama. Kad možemo očekivati drugi dio i nastavak tvoje priče?
Drugi dio izlazi krajem ljeta. Mada imam još dvadesetak stranica kako bih je završio. Ali moram malo pričekati jer sada krećem na jedno putovanje. Malo ću tri mjeseca pješačiti po Alpama. Od Monaca do Ljubljane. To će biti trening za putovanje koje dolazi 2023.. To će biti jedno hodanje od 3.000 km po Aziji, što trenutno čuvam za sebe. Dakle nakon što obavim ovo putovanje, bavit ću se krajem ljeta s drugom knjigom.