Na današnji dan 19. siječnja 1923. godine rođen je poznati ludbreški pjesnik Božo Hlastec. Od 1952. živio je i radio u Samoboru, umro je u Varaždinu 26. 1. 1994. Objavio je pet zbirki pjesama, a desetak mu je pjesama i uglazbljeno. Božo Hlastec je pjesnik zavičajno pejzažne kajkavske lirike. Stihovima je slikao prostore vlastite duše koristeći se motivima svojega rodnoga kraja. Pjesme su mu samo naizgled jednostavne, ali iznimno ritmične, osjećajne i poetične. Njegov stih odaje zaljubljenika u svoj rodni kraj i njegove ljude.

U znak sjećanja na njegovo pjesničko djelo Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ od 2012. godine organizira Dane Bože Hlasteca s ciljem poticanja i njegovanja kajkavskog jezika.

Ovogodišnji program „7. dani Bože Hlasteca“ Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ morala je prilagoditi dosad najtežim epidemiološkim uvjetima zbog kojih nije bilo moguće u živo organizirati brojne sadržaje po kojima je ova kulturna manifestacija bila prepoznatljiva.

Središnji događaj i ovako reduciranog programa je 5. recital kajkavske poezije Božo Hlastec pod nazivom „Nebegledec“. Snimku recitala u sklopu kojeg ćemo objaviti odluku prosudbenog povjerenstva o izboru tri nagrađene pjesme objavit ćemo na našoj mrežnoj stranici u četvrtak 20. siječnja 2022.

Kao što je poznato, na raspisani natječaj za 5. recital „Božo Hlastec“ primili smo 92 pjesme 38 autora. To je 30 posto pjesma više i čak 40 posto autora više u odnosu na prošlu godinu. Zbog toga je prosudbeno povjerenstvo imalo „slatke brige“ oko izbora 20 pjesama koje će se s  ovogodišnjeg recitala uvrstiti u novo izdanje zbornika.