Ovogodišnji Mjesec knjige od 15. listopada do 15. studenog ima temu – Hrvatski autori u Godini čitanja a održava se pod motom „Ajmo hrvati se s knjigom“. U proslovu ovogodišnjeg Mjeseca knjige književnica Korana Serdarević, napisala je kako taj moto može zvučati pomalo obeshrabrujuće za čitatelje hrvatske književnosti, ali joj se čini da je narod koji se krije u ovoj igri riječi zaista potrebno izazvati na promišljeniji odnos s vlastitom književnošću. Zato je preporuka: čitajmo domaće autore. Vjerujemo da će popis najčitanijih naslova pripomoći u odabiru kad se nađete pred knjigama na polici.

 

ODJEL ZA ODRASLE


Domaća književnost

 

Devet života

1. Devet života gospođe Adele / Nada Gašić

 

Treći roman Nade Gašić, Devet života gospođe Adele (Proljeće u Zagrebu 2020.) sastoji se od deset poglavlja koja funkcioniraju kao zasebne priče ili epizode jedne serije, jedne bajke o dva zla i jednog staklenog jajeta. Gospođa Adela je lik koji nećete zaboraviti, baš kao ni proljeće u Zagrebu 2020., kada su ga posjetili korona virus i Zgzem, frustrirani potres. No, što to znači za život gospođe Adele, solidno imućne udovice iz šireg centra grada, koja priprema proslavu svog osamdesetog rođendana i licitira s oporukom, ne bi li kupila pažnju i naklonost svoje rodbine? Nemoguće je to ispričati ukratko, pa samo spomenimo da Adela grčevito štiti svoj život i rutine, staronormalno, kojega joj vjerojatno nije puno ostalo, za razliku od osamljenosti. Nada Gašić u ovom romanu pokazuje majstorstvo kombinirajući bajkovitost, grotesku, špijunski realizam, komiku i fantastiku, posežući u već zaboravljenu leksičku riznicu i ispisujući hiperrealističke dijaloge koji se čuju i jasno ocrtavaju agramerske likove i njihove drame. I tlocrt grada koji se zaljuljao svima pod nogama. Zbog svega toga valja izdati upozorenje, jer ovaj roman će vas uvući u sebe i ukinuti svaku distancu, ovo je potresan i zarazan roman.

 

2. Kako smo preživjeli / Slavenka Drakulić
3. Dublja strana zaljeva / Goran Tribuson
4. Crvenkapica / Jurica Pavičić
5. Sloboština Barbie / Maša Kolanović
6. Vrijeme laži / Sibila Petlevski
7. Crveni ocean / M. J. Zagorka
8. Nije bilo slučajno / Milan Nikolić
9. Oprosti, a i ne moraš / Robert Roklicer
10. Bilješka o piscu / Julijana Matanović

 

Strana književnost

 

Bez traga

1. Bez traga / Lisa Gray

 

Privatna istražiteljica Jessica Shaw navikla je na anonimne dojave, ali ostane zatečena kada dojava o otmici trogodišnjakinje otprije 25 godina uključi i fotografiju na kojoj prepozna sebe. Izgarajući od znatiželje, odmah odlazi u Los Angeles, odakle je prijava poslana. Doznavši da je njezina biološka majka ubijena iste večeri kad je ona oteta, odlučuje riješiti misterij koji je policija zaboravila. Detektiv Jason Pryce istražuje okrutno ubojstvo studentice koja je dodatno zarađivala prostitucijom. Slučajni susret Prycea i Jessice uskoro će postati mnogo zanimljiviji, kad Jessica shvati da Pryce krije nešto o sumnjivoj prošlosti njezina oca i smrti njezine majke. Kako bi riješila majčino ubojstvo i vlastitu otmicu, Jessica će morati posegnuti daleko u prošlost i izvući na svjetlo dana tajne zakopane desetljećima. Ali što više tajni otkriva, to je u većoj opasnosti. Je li spremna suočiti se s istinom?

 

2. Ne sudite damu po izgledu / Sarah MacLean
3. Knjižara na uglu / Jenny Colgan
4. Vrata suza / Abraham Verghese
5. Lavičina ispovijed / Mia Couto
6. Skriveno dijete / Camilla Läckberg
7. Dogovor / Mary Balogh
8. Karijera zla / Robert Galbraith
9. Prašina / Patricia Cornwell
10. Vrtlog / Yrsa Sigurdardottir

 

DJEČJI ODJEL

 

Slikovnice

 

Fantastične leteće

1. Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea / William Joyce

 

Slikovnica koja uvodi čitatelje u čaroban svijet knjiga i upoznaje ih s ljudima koji su im posvetili cijeli svoj život. Nadahnuvši istoimeni kratki animirani film koji je ove godine ovjenčan prestižnom nagradom Oscar, ova je slikovnica u kratko vrijeme zasjela na prvo mjesto New York Timesove ljestvice prodavanosti i na dobrom je putu da postane klasikom suvremene dječje književnosti.
"Lako je moguće da kratka dječja priča pod nazivom 'Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea' u budućnosti postane jednim od najutjecajnijih naslova s početka 21. stoljeća."
The Times
"Sama po sebi, knjiga je briljantna. Zahvaljujući novim ilustracijama Joea Bluhma, nesumnjivo će biti jedan od najvažnijih dječjih naslova 2012. godine."
James Thorne

 

2. Pisma Djeda Božićnjaka / J. R. R. Tolkien
3. Djevojčica i div / Neli Kodrič Filipić
4. Petra u bolnici / Aline de Pétigny
5. Maja zaštitnica prirode / Gilbert Delahaye
6. Mala vila varalica / Maria Wissmann
7. Ti i ja, mali medo / Martin Waddell
8. Tigrova selidba / Kathleen W. Zoehfeld
9. Planet s blagom / Lisa Ann Marsoli
10. Mali Mo / Ana Đokić