U svečanoj dvorani dvorca Batthyany jučer je održana „Kešnerijada - kajkavski dani v Ludbregu“. Manifestacija je to kojom ludbreška gradska knjižnica njeguje sjećanje na svog velikog sugrađanina, književnika, scenarista i redatelja po kojemu i nosi ime - Mladena Kerstnera, a koji je svojim scenarijima za kultne TV serije Mejaši, Gruntovčani te Dirigenti i mužikaši proslavio kajkavski jezik svoga rodnoga kraja.

Ovo je osma po redu Kešnerijada koju, gledajući unatrag, možemo podijeliti na dva razdoblja – prije i poslije korone. Naime, prije korone u sklopu navedene manifestacije održavale su se kiparske radionice, literarni natječaji, recitali za djecu i slična okupljanja. Ta druženja nerijetko su se održavala uz prisutnost samih glumaca iz Gruntovčana i Mejaša. Međutim, dolaskom korone, morali smo ih ograničiti stoga smo Kešnerijadu odlučili obilježavati raspisivajući natječaj za kazališni humoristični tekst.

Na navedeni natječaj ove se godine prijavilo 8 autora s ukupno 12 tekstova. Među njima je i nagrađivani autor Tibor Martan.

- Pohvaljujem ovaj natječaj koji promovira kajkavštinu kojom možemo izreći puno humorističnih stvari. Kajkavski jezik je vrlo melodiozan, zvučan i ja osobno volim pisati i stvarati svoja dijela na kajkavskom. Za ovogodišnji natječaj pripremio sam dramski tekst pod nazivom 'Ogledi' koji govori o jednom davno zaboravljenom običaju s područja Novog Marofa. - istaknuo je Tibor Martan.

Među autorima koji su poslali svoje tekstove bila je i Đurđa Vukelić Rožić.

- Na Kešnerijadi sam po drugi puta. Ja sam generacija koja je rasla uz Kerstnerove poznate TV serije i one su nam strašno puno značile jednako kao i njegova djela, stoga se vrlo rado javljamo na ovakve natječaje kojima im se odaje počast i priznanje. - kazala je Vukelić Rožić.

 

Uručene nagrade najboljima

 

Na temelju odluke prosudbenog povjerenstva kojeg su činile profesorica Jasminka Vugrinec, Lidija Novosel i Ljudmila Kladić, od pristigli tekstova odabrano je njih šest koji će biti objavljeni u posebnom izdanju e-knjige 'Kešnerovi meštri smeha'. To su redom: 'Ogledi', 'Saki čovek ima ventile', 'I', 'Pismo', 'Konj za utrke', 'Coprnice'.

Od navedenih tekstova u završnom su krugu izabrana tri najbolja čijim su autorima jučer svečano uručene i novčane nagrade.

-U današnjem svijetu susrećemo brojna smrknuta, tužna, zabrinuta i zamišljena lica. Malo je vedrine, osmijeha i iskrene radosti. Autori su svojim tekstovima doprinijeli vraćanju osmijeha na naša lica. Svaki od radova ima neku svoju vjernu specifičnost, a humor je izražen u raznim oblicima. Čestitam svim autorima koji u najljepšem svjetlu promiču obraz naših predaka i krajobraz našega zavičaja. - istaknula je profesorica Jasminka Vugrinec prije proglašenja pobjednika.

Prvu nagradu u iznosu od 2000 kuna dobio je tekst pod nazivom 'Saki čovek ima ventile' autorice Ankice Bistrović, druga nagrada u iznosu od 1000 kuna bit će naknadno uručena Franji Oreški za tekst 'Pismo', dok je treća nagrada u iznosu od 500 kuna uručena Đurđi Vukelić Rožić za autorski tekst pod nazivom 'I'.

-Zahvaljujem se organizatoru, stručnom povjerenstvu, a svima nagrađenima čestitam. - kratko je poručila ovogodišnja pobjednica, Ankica Bistrović.

U sklopu jučerašnjeg programa Đurđa Kokanović izvela će isječak iz igrokaza Marije Winter 'Poštene žene'. Ulomke iz nagrađenih tekstova čitali su Ksenija Mihin, Aleksandar Horvat, Stjepan Gradečak i Đurđa Kokanović, dok je glazbeni gost bio Vladimir Mihaljević Kantor. Program je vodila Edita Kutnjak Zlatar.