PRI SUDU

PREDSTAVA KAZALIŠNE DRUŽINE „KEŠNERI"

Dom za starije i nemoćne osobe „Sv. Florijan" Hrženica i GKČ „Mladen Kerstner" Ludbreg u suradnji

6. prosinca 2019.

 

        

 

        

 

Nakon kratkog vremena, volonteri Gradske knjižnice i čitaonice "Mladen Kerstner" Ludbreg, posjetili su štićenike Doma u Hrženici. Umjesto čitanja, kako je do sada bilo uobičajeno, priredili su im iznenađenje izvođenjem jednočinke „Pri sudu". Glumice amaterke Đurđa Kokanović i Tatjana Novosel u ulogama žene sa sela i sutkinje, svojom glumom su oduševile štićenike, smijeh je ispunio prostoriju i premda na kratko vratile ih u vrijeme njima tako dobro poznato kada su se u selu zbivale svakakve dogodovštine, a za neke se išlo i na sud.

 

 

 

GALOVIĆEVA JESEN

GKČ „Mladen Kerstner" Ludbreg i Udruga štovatelja Frana Galovića „Galovićev dom"  u suradnji

Peteranec

26. listopada 2019.

 

     

 

        

      

    

 

Liijep sunčan jesenski dan. Mami ljude van iz domova. Predstavnici Gradske knjižnice i čitaonice „Mladen Kerstner“ iz Ludbrega uputili su se u Peteranec na obilježavanje „Galovićeve jeseni“, a ujedno i 25. godišnjice rada „Bemian dueta“. Ankica i Miro Betlehem okupili su zaljubljenike Galovićeve poezije i uz prigodan program zahvalili mu na, između ostalog, doprinosu da se „kaj“ ne zaboravi. Okupili se pjesnici iz Zagorja, Podravine. Recitiralo se, glumilo, pjevalo, družilo dok noć nije dobrano spustila svoj plašt nad Peterancem. Čestitalo se domaćinima „Bemian duet" na 25. godišnjici rada i uglazbljivanju nekih Galovićevih pjesama. Za dugogodišnju suradnju, Knjižnica iz Ludbrega uručila je Zahvalnicu „Galovićevom domu“, Zahvalnicu domaćinima za sve glazbene i poetske riječi podijeljene na programima u organizaciji Knjižnice, a za njihov umjetnički rad na dar su dobili pjesmu „Dom“,

autora  Aleksandra Horvata.

 

DOM

Tu gde se versi vu glazbu oblače,

Tu je ograjeno staro dvorišče,

Tu drenek korenje v zdenec namače,

Tu pesnik si mladi spokoja išče.

Tu je i škrinjica z časima davnim,

Tu je i štagelj navek pun živlenja,

Tu veter se igra z kostanjom slavnim,

Tu zanavek živi Franova senja.

Tu rad se zhađaju ljudi poznati,

Tu pesma se čuje, vsi idu za njom,

Tu Franu dojdemo naklona dati,

Tu su spomenki i Galovićev dom.

 

 

 

TIKVIJADA 2019.

Udruga Žene iz Centra svijeta i GKČ „Mladen Kerstner" Ludbreg u suradnji

Bakina hiža

18. listopada 2019.

 

     

 

     

 

Vremensko doba jesen podsjeća nas na hladnije vrijeme, otpalo lišće s listopadnog drveća, užurbanost životinja u skupljanju hrane. Među svom tom silnom hranom koju nam majka Priroda nesebično daruje, spada i tikva. Ukusna, sočna, slatka, bilo pečena, kuhana ili spremljena na neki drugi način. Ludbreška Udruga „Žene iz Centra svijeta“ 18. i 19. listopada 2019., u „Bakinoj hiži i dedekovom dvoru“ održala je manifestaciju „Tikvijada 2019.“. U programu je sudjelovala i GKČ „Mladen Kerstner“ Ludbreg. Predstavnica Knjižnice čitala je priču „Juha od bundeve“ djeci iz Udruge „Ludbreško Sunce, vrtića „Smjehuljica“ i likovne radionice. Bez obzira što je stol bio pun delicija, djeca su pomno pratila priču o tri najbolja prijatelja: Patku, Mačku i Vjeverici. Odlučili oni skuhati juhu od bundeve. Podijelili su zaduženja, ali je jednog dana Patku dojadio taj red želeći da taj dan baš on miješa juhu. Nastala je zbrka-trka, prijatelji su se posvađali i Patak pobjegne. No, pravo prijateljstvo ipak pobjeđuje sve nesuglasice i tri prijatelja se ponovno nađu i u miru dovrše kuhanje juhe. Uz finih palačinkica i kolačića od tikve, djeca su se vratila svojim redovnim obavezama u vrtićima punih trbuščića, zadovoljni i bogatiji za još jedan događaj.

 

 

 

DJEČJI DAN U LOBORU

Udruga Sveta Ana i GKČ „Mladen Kerstner" Ludbreg u suradnji

Lobor - Janine 2019. (manifestacija općine Lobor)

23. srpanja 2019.

       

 

     

Jučerašnje popodne posvetili smo širenju osmijeha na dječjim licima u zapadnom Zagorju na mjestu gdje je Ivanščica prigrlila Lobor. Onaj čarobni kraj u koji je svojim perom uronio i naš Antun Gustav Matoš. U suradnji s Udrugom Sveta Ana za djecu s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom volonterke Knjižnice Đurđa Đuka Kokanović i Bisreka Kutnjak, zajedno s ravnateljicom Editom Kutnjak-Zlatar, uputile su se nekima od staza putopisa. Knjižnica je vodila program Čarolija u šumi, scena ispod stabala i klupe bila je puna toploga šarenila i brojnih rekvizita. Dječaci su se mogli prerušavati u vitezove, a djevojčice u kraljevne ili vile, bila su tamo mala prijestolja, velika torta, čarobno ogledalo, leptiri, dragulji, rajsko cvijeće...

Đuka je nekoliko puta izvela predstavu o Cmoljcu, knjiškoj buhi pa su djeca poslije prepričavala (klaun ih je čuo). Knjižnica je ponijela svoje brojne male lutkice, ginjole kako bi se djeca i sama uputila u kreativne priče. Poslije su neke grupe sjele na deke i jastučiće na travi i uživale u udobnosti te koristeći lutkice i zapjevale. Kolegica Tatjana Novosel, govorni terapeut Udruge, bila je tihi izvorni klaun koji je po cijelom prostoru oko Lovačkoga doma raznosio sitne darove za dječicu i odrasle, fotografirao se s onima željnim uspomena, nasmijavao uplašenu dječicu... Bogato osmišljen program s predstavom, festivalom talenata, brojnim slatkim natjecateljskim poligonima prilagođenima dobi, završio je i na klizanju /spuštanju čarobnim dvorcem napuhankom koji je najednom niknuo nasred livade. Također, predsjednica KUD-a Lobor, ponudila je ravnateljici Knjižnice suradnju i nastavak druženja u nekim novim programima.

I tako je naša Knjižica i opet predala poklone srca, raširila osmijehe na mnogim lišcima, stvorila nova prijateljstva i proširila svoju misiju njegovanja dragoga nam „kaj".

 

 

GALOVIĆEVO LETO U GALOVIĆEVOM DOMU

GKČ „Mladen Kerstner" Ludbreg i Udruga štovatelja Frana Galovića „Galovićev dom"  u suradnji

Peteranec

Srpanj, 2019.

     

 

       

   

 

Još jedna ljetna kulturna večer u Peterancu u kojoj su svoj doprinos dali i Ludbrežani, a okupljeni oko brojnih aktivnosti Gradske knjižnice i čitaonice Mladen Kerstner" Ludbreg. Na etno imanju obitelji Ane i Mire Betlehem koje je i Galovićev dom, okupili smo se u slavlju 132. Galovićevog rođendana. Dragi domaćini, u kantautorskom suzvučju atmosferu su punili divnim stihovima koje su uglazbili. Svoju srčanu i posvećenu interpretaciju dijelili su s publikom koju su i uključili. Grede su vibrirale dok se pjesma širila. Bemian duet i sam ima rođendansku godinu, dvadesetpetogodišnjicu djelovanja i stvaranja. Glazbene sekvence večeri i opet je obogatila živuća legenda podravskoga kraja, cimbalist Andrija Maronić, promotor i rada ove Udruge. Večer se odvijala spontano, tako Bemiani preferiraju, oni znaju koga su pozvali u ovaj topli etno dom i da će taj dati svoj jedinstveni doprinos. Netko je pročitao pjesmu (uglavnom su se svi odlučili za nešto iz Galovićeva opusa), pa tako i naš Aleksandar Horvat, netko je otpjevao, nečija darovana slika tamo visi, naš Ludbrežanin Vlatko Hlupić marljivo je fotografirao cijelu večer, dok je trojac iz naše Knjižnice pripremio iznenađujući performans. Uz meditativni uvod o značenju osnaživanja uma u tišini i slušanju iz tišine, o tom kraljevanju nad samim sobom tiho je iznijela Tatjana Novosel, a zatim se tišina prelila u obogaćujuću tihu interpretaciju Galovićeve Balade, a glasove su izmjenjivale Edita Kutnjak-Zlatar i Đurđa Đuka Kokanović. Večer je slavila obilje izvornih interpretacija, nadahnutih govora i zahvala, a za doprinos i dugogodišnju podršku prof. Dražen Ernečić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske za Koprivnicu darovao je najgorljivijim Galovićijancima 2000 stranica o Galoviću profesora Milivoja Solara uređenih u šest knjiga - Krešimiru Blažeku iz Županijske turističke zajednice te umirovljenom profesoru Josipu Blažeku, kumu Bemiana i ove nezaustavljive tradicije.

 

 

 

POŠTENE ŽENE -  MARIJA WINTER

PREDSTAVA KAZALIŠNE DRUŽINE „KEŠNERI"

GKČ „Mladen Kerstner" Ludbreg i Udruga dijabetičara Dia-Mell Ludbreg u suradnji Lovački dom Ludbreg

16. lipnja 2019.

 

       

 

 

Sportske igre Udruge oboljelih od dijabetesa Dia-Mell Ludbreg održane su 16. lipnja, u nedjelju, u Lovačkome domu u Ludbregu. Naši Kešneri, Đurđa Đuka Kokanović i Tatjana Novosel, u pratnji ravnateljice Knjižnice Edite Kutnjak-Zlatar opet su imali priliku darovati Winteričine Poštene žene čime su doprinijeli bogatome programu i donirali smijeh i vrijeme za odlazak oboljele djece u ljetni kamp. Atmosfera je bila puna sklada, pjesme i radosti. Na kraju su i naše glumice zaplesale. Eto, volonteri naše Knjižnice pronose riječi iz naših knjiga ljudima dobre volje posvuda!

 

 

 

POŠTENE ŽENE - MARIJA WINTER

PREDSTAVA KAZALIŠNE DRUŽINE „KEŠNERI"

GKČ „Mladen Kerstner" Ludbreg i Udruga štovatelja Frana Galovića „Galovićev dom"  u suradnji

Peteranec

15. lipnja 2019.

 

        

          

 

     

I ovaj su vikend oživjele i razglasile se Winteričine duhovite svevremenske tričarije iz usta i gesta Đurđe Đuke Kokanović i Tatjane Novosel. Grupa entuzijasta koja čuva "staru domaču rieč" okupljeni kao Kešneri (Kerstnerovi) pod vodstvom ravnateljice Knjižnice Edite Kutnjak-Zlatar u subotu navečer su gostovali na "Galovićevoj pramaleti" na imanju obitelji Betlehem u Peterancu kraj Koprivnice. Ankica i Miro Betlehem puno su više od cijenjenog raspjevanog Bemian dueta. Čuvari i štovatelji Frana Galovića, čuvari prirode, čuvari starine...vrlo brižni prema ljepoti, prema riječi, prema slici, prema scenskoj i glazbenoj umjetnosti... Okupili su u subotu navečer prijatelje iz više gradova koji su svi spontano pridonosili njihovom 25. rođendanu! Još jednom im na ovome mjestu čestitamo! Divan glazbeni i životni par! Divno gostoprimstvo! I povodom dugogodišnje suradnje s Knjižnicom Ludbreg naprosto kao izraz zahvalnosti i mali dar srca došli smo im darovati našu predstavu - Poštene žene...

 

 

 

CIPELE OD SENJA – ZDENKA ČAVIĆ  

Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica

14. svibnja 2019.

 

     

 

     

 

 

 

U mjesecu svibnju suradnici Knjižnice i čitaonice „Mladen Kerstner" sudjelovali su u promociji zbirke pjesama Cipele od senja Zdenke Čavić u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica. Program je vodila ravnateljica GKČ „Mladen Kerstner“ Ludbreg Edita Kutnjak-Zlatar. Pjesme su interpretirale članice literarne sekcije KUD-a Podravka i volonterka GKČ „Mladen Kerstner“ Ludbreg Đurđa Kokanović. Za glazbenu pratnju pobrinuo se Mješoviti pjevački zbor umirovljenika Koprivnice pod vodstvom Ane Pleskalt.

 

 

 

POŠTENE ŽENE

PREDSTAVA KAZALIŠNE DRUŽINE „KEŠNERI"

Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica

20. svibnja 2019.

 

     

 

Volontere Knjižnice kodnog imena Kešneri ravnateljica Edita Kutnjak-Zlatar povela je na izlet srca u Dom za starije i nemoćne osobe u Koprivnici ovaj put s igrokazom Poštene žene, ludbreške spisateljice Marije Winter. Okupila je ta satira brojne korisnike Doma. Bili su oduševljeni, nisu se željeli rastati te se ostalo sjediti i pričati viceve. I dogovarati novi susret.  Tako naša Knjižnica pronosi smijeh i osmijehe. Jako se vole smijati izvoditeljice Đuka Kokanović i Tatjana Novosel! S puno vedrine čekamo na nove razigrane riječi! Pridružite se i vi!

 

 CIPELE OD SENJA – ZDENKA ČAVIĆ

 HRVATSKI SABOR KULTURE

 15. ožujaka 2019.

      

       

U mjesecu ožujku suradnici Knjižnice i čitaonice  „Mladen Kerstner" sudjelovali su u promociji zbirke pjesama Cipele od senja Zdenke Čavić u Hrvatskom saboru kulture. Zajedno sa zagrebačkom publikom prepustili smo se pjesmama koje su odisale veseljem sretnog djetinjstva i sretnoga života. A glazba KUD-a Juraj Lončarić iz Hrženice i zbor Kapela Paulina Warasdin pod ravnanjem maestra Zdenka Kuščera dala nam je dodatna krila.

 

                                          

 

Gostovanje u Zagrebu 26. listopada 2017.