NASLOVI ZA MLADE

Laslo Strange spletom okolnosti kao maleno siroče bježi iz opatije Zemonan u glavni grad Zosmu u kojem se skriva u knjižnici, gdje ostaje i raditi kao knjižničar. Svi ga zovu Sanjar Strange jer vječno hoda s nosom zabijenim u knjigu. Sve svoje vrijeme posvećuje traženju i iščitavanju knjiga o mitskom mjestu Plač, koje je sanjao još kao dječak. Kad se iznenada pojavi delegacija iz Neviđenog grada tražeći najveće stručnjake iz svih područja znanosti, Laslo biva pozvan da im se pridruži zbog poznavanja njihova jezika koji je samoinicijativno naučio iz knjiga. Neviđeni grad u potrazi je za alkemičarima, misliocima, ratnicima jer nad gradom pomoću čarolije lebdi Citadela, palača u obliku serafina iz vremena bogova. Ali Citadela nije pusta, kao što svi misle. U njoj živi nekoliko plavih bogova, a jedan od njih s Laslom počinje dijeliti snove. Prvi roman fantastične duologije isprepleće snove i javu koji će se razriješiti u nastavku "Muza košmara".

Radnja romana za mlade odvija se više stotinu godina nakon događaja opisanih u prethodnom romanu „Tisuću noći". Autorica preuzima motiv bajke Trnoružice, a priču smješta u pustinjske predjele. Kraljevstvo Kharuf je u opasnosti nakon što je na princezu Malu Ružu bačena kletva zbog koje su sva vretena i pređenje, od kojeg cijelo kraljevstvo živi, zabranjeni. Mladić Yashaa i njegovi prijatelji odlaze na put kako bi otkrili pravu istinu koja se krije iz kletve i spasili kraljevstvo.

''Suze boga Marsa'' roman je koji obuhvaća tri naizmjence isprepletene ratne priče čiji su glavni likovi dječaci. Jusufova sudbina vezana je za građanski rat u Siriji zbog čega je primoran pobjeći iz te zemlje u koju ga je njegov otac Sirijac, kasnije ISIL-ovac, nasilno odveo i oteo od njegove majke Hrvatice. Ivanova priča seže u blisku prošlost, u opkoljeni Vukovar, u kojem iznenada život provodi ispod zemlje, u skloništu, a ne sa svojim prijateljima na krošnji oraha. Okosnicu romana čini Andrijina priča koji s majkom i sestrom bježi pred navalom Turaka i zaustavlja se u blizini tvrđave Siget koja se ubrzo nađe pod turskom opsadom. Upravo je bitka kod Sigeta motiv koji se na neki način provlači kroz sve tri priče. Roman opisuje životne okolnosti koje mogu snaći djecu, a i ostale, u ratnim zbivanjima. Namijenjen je djeci starije školske dobi, ali preporuča se i odraslim čitateljima.

U ovoj zbirci pjesme su svojevrsni dnevnički zapisi o vječnoj temi ljubavi. Pjesme su na tragu karnevalskog i ludičkog (balogovskog i slamnigovskog tipa), ali i dalekog i skriveno-sjetnog, melankoličnog jezika A. Dedića, izvrnutog Lorke, P. Zupca… Autorova "liker poezija" alkoholna je, opasna i stvarna, tvarna, i slatka: hoće se dopasti, hoće biti brza i živi od sadašnjih imena, naziva i reklama. Ipak, u osnovi, "O ljubavi trebaš znati ovo: / ona dolazi na prstima, / lagana poput perca / i razbija sve pred sobom / kao malj."

Kriminalistički roman za mlade koji paralelno prati dvije priče. Prva priča događa se 1918. godine prateći posljednje dane ruske carske obitelji Romanov za vrijeme zatočeništva u Sibiru i smaknuća u Ekaterinburgu. Druga priča odvija se u New Yorku u sadašnje vrijeme. Glavna junakinja Augusta Ashford živi s majkom i bakom i pohađa privatnu katoličku školu Praškog Malog Isusa. Zbog prekomjerne tjelesne težine česta je meta maltretiranja djevojaka iz škole, ali i vlastite majke. Jedina osoba koja je stvarno voli je njezina baka. Ono što povezuje te dvije naizgled nevezane priče misterij je tajanstvenog dragulja koji navodno posjeduje iscjeljujuće moći, a nekoć je pripadao ozloglašenom Rasputinu.

Prvi dio fantastične trilogije koji spaja dva svijeta: svijet ljudi i onaj "drugdje" u kojem već stoljećima ratuju anđeli i himere. Priča prati sedamnaestogodišnju djevojku Karou koja pohađa školu likovnih umjetnosti u Pragu. S dugom modrom kosom i pregršt tetovaža neobična je pojava, ali prijatelji nisu svjesni njezine prave čudnovatosti. Jedina obitelj koju Karou ima čine četiri himere, strašne izgledom, ali za nju predivne. Prolazeći kroz tajne portale, za svog skrbnika himeru Brimstonea obavlja tajne zadatke po cijelome svijetu sakupljajući neobične relikvije, zube. Balansirajući između dvaju svjetova, pokušava otkriti tajnu svog postojanja, jer kao i za ostale, i za nju samu njezin je život prekriven velom tajne. Kada neobični crni otisci unište prolaze u drugi svijet, Karou će krenuti u misiju spašavanja Brimstonea i ostalih himera koje su ostale tamo zatočene. Slučajan susret sa serafinom Akivom dovest će je do istine o njoj samoj, ali i slomiti joj srce.

 

Opasna nova droga, koja snažno utječe na moći Grisha, prijeti da će svijet uvući u rat. Kazu Brekkeru, lopovu nadarenom za bježanje iz nemogućih situacija i vođi skupine Ološa, ukaže se prilika za bogaćenjem i osvetom. Okuplja ekipu mladih otpadnika koju čine špijunka, vrhunski strijelac, Grisha Srceparateljica, povlašteni sin trgovca i zatvorenik. Zajedno odlaze u samoubilačku misiju izvlačenja znanstvenika, koji jedini zna formulu za stvaranje droge. Njega su zatočili nemilosrdni Fjerdanci u Ledenom dvoru, a to je ujedno i najbolje čuvano mjesto na svijetu. Napet roman, prepun akcije i zapleta koji vode do neočekivanoga završetka

 

Odd živi u selu Vikinga na dalekom sjeveru. Iako njegovo ime znači sreća, Odd nije imao sretan život. Kao mali ostao je bez oca, a nesretnim slučajem teško je ozlijedio nogu zbog čega nije bio koristan u zajednici. Suseljani su ga smatrali čudnim i uglavnom ga izbjegavali. Tijekom duge zime Odd odluči otići od kuće i podrugljivih pogleda. Na putu susreće lisicu, medvjeda i orla koji su zapravo bili bogovi Odin, Thor i Loki zarobljeni u životinjskim tijelima i prognani iz Asgarda. Zajedno s Oddom kreću u pothvat oslobađanja Asgarda koji su zauzeli mrazni divovi. Kratki fantastični roman za mlađu populaciju inspiriran skandinavskom mitologijom iz pera majstora fantastike i bogato ilustriran ilustracijama Chrisa Riddella.

 

Radnja prvog dijela fantastične trilogije "Knjiga o Prahu" događa se u blizini Oxforda dvanaest godina prije događaja iz autorova prijašnjeg serijala "Njegove tamne tvari". Priča prati bistrog i radoznalog dječaka Malcolma Polsteada i njegovu demonicu Astu. Malcolm dane provodi pomažući roditeljima u obiteljskom restoranu i časnim sestrama iz obližnjeg samostana u svakodnevnim poslovima. Ali najsretniji je kada plovi Temzom u svom čamcu imena "Divlja ljepotica". Poslužujući goste u restoranu, doznaje mnoge zanimljive informacije, a ponekad i tajne. Jedna takva tajna dovest će ga do djevojčice Lyre čiji će postati zaštitnik kada se njezin život nađe u opasnosti.

 

Castle je dvanaestogodišnji dječak pun bijesa. U svom životu doživio je strašne stvari i bio je prisiljen boriti se za goli život. Nerazumijevanje okoline često ga dovodi u nezgodne situacije. Briga i ljubav majke koja se svim silama trudi da njihov dom bude sigurno mjesto, gubi se u njegovom nezadovoljstvu životom. Slučajni susret s trenerom i trkaćim timom u potpunosti mijenja dječakov odnos prema problemima koji ga okružuju. Uvidjevši da svatko od sudionika ove lijepe priče ima tajnu koju nosi duboko u sebi, polako se mijenja i uviđa da je jako teško pobjeći od onoga tko si, ali da uz velik trud i iskreno prijateljstvo

 

Nakon uspješne trilogije o čudnovatoj djeci o kojima brine gospođa Peregrine, nagrađivani književnik i filmaš donosi zbirku priča o ljudima neobičnih sposobnosti. Iako je djelo napisano nakon trilogije, ovo je zbirka kratkih priča koje se mogu čitati i kao zasebno djelo, ali i kao zanimljiv dodatak postojećim romanima. Prekrasni drvorezi poznatog umjetnika Andrewa Davidsona, zanimljive, na trenutak jezive, ali uvijek duhovite i humane priče, zasigurno će oduševiti sve poklonike "čudnovatih".

U posljednjem nastavku serijala Između dva svijeta čitatelje očekuje razrješenje dvojbe glavne junakinje. Koji će svijet Alyssa odabrati i koju od svoje dvije podjednako snažne mladenačke ljubavi? U završnoj knjizi serijala Alyssa, nakon što je preživjela kobnu bitku na maturalnoj večeri, priprema se krenuti u rat s pomahnitalom kraljicom Crvenom kako bi spasila svoje ljubavi i ponovno uspostavila stanje čudnovatosti u Zemlji čudesa.

Napet tinejdžerski triler ispričan iz perspektive nekoliko glavnih likova: popularne djevojke koja je usred noći pala u rijeku i zamalo umrla, a ne sjeća se ničega što je prethodilo tom događaju; njezine nekadašnje najbolje prijateljice; inspektorice koja istražuje slučaj. Dodajući svoje djeliće slagalici, rasplićući tajne i skrivena neprijateljstva, svatko od njih pokušava doći do istine – što se zapravo dogodilo te noći?

Fantastični roman suvremene hrvatske spisateljice priča je o dječaku Oriju koji, nakon što nađe dnevnik jedanaestogodišnje djevojčice Izabele, kreće tragom tajne o jednoj velikoj tragediji. Riječ je o strašnom požaru koji je progutao elitni internat za dječake Sveti Augustin – kako njegovu velebnu zgradu, tako i svih "osamnaest profesora, trideset i osam članova posluge te stotinu trideset i troje dječaka od kojih je najstarijemu bilo petnaest, a najmlađemu tek pet godina i osam mjeseci".

Peti samostalni roman za mlade svjetski poznatog autora "Greške u našim zvijezdama" na prvi pogled djeluje kao kriminalistički roman: u Indianapolisu nestaje milijunaš Russel Pickett, poduzetnik poznat po sumnjivim poslovima. Kako bi došla do informacija o njegovu mogućem mjestu boravka, policija nudi nagradu od sto tisuća dolara. I tu u priču ulazi 16-godišnja Aza Holmes, djevojka koja pati od opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Po glavi joj se neprestano vrti spirala neugodnih misli koje ne može kontrolirati. Opsjednuta je mišlju da će se zaraziti smrtonosnom bakterijom zbog čega ne podnosi fizičke kontakte s drugima, što joj onemogućava normalne prijateljske veze, a kamoli nešto još intimnije, poput poljupca u usta. Kada u njezin život ponovno uđe Davis Pickett, sin nestalog bogataša i njezin prijatelj iz djetinjstva, Aza kreće u borbu sama sa sobom pokušavajući ostvariti vezu s dečkom koji joj se sviđa i više se povezati s jedinom prijateljicom koja se želi družiti s njom.

Nagrađivani roman o četrnaestogodišnjoj Faith Sunderly i njenom otkrivanju istine o očevoj smrti. Otac, slavni znanstvenik, pronađen je mrtav nakon što je sa svojom obitelj preselio na otok Vane u nastojanju da ih zaštiti od skandala vezanog uz obitelj. Nakon istraživanja i otkrivanja očevih spisa, Faith saznaje o čarobnom drvu koje rađa plod ako mu se šapne laž, a plod zatim otkriva skrivene tajne. Osim što zna tajnu koja nju zanima, zna i ostale, pa bi tako očeve ubojice mogao dovesti ravno k njoj…

Druga knjiga duologije Ureži znak smrti, otkriva kako Cyra i Akos ispunjavaju svoju sudbinu koja im je prorečena pri rođenju. Lazmet Noavek, tiranin za kojega se vjerovalo da je mrtav, ponovno zavlada narodom Šoteta i pokreće barbarski rat. Cyra i Akos ga pod svaku cijenu nastoje zaustaviti. U zapanjujućem preokretu njih dvoje će otkriti kako sudbina određuje njihove živote na najneočekivanije načine.

 

NASLOVI ZA DJECU 

Dječak Svemir dobio je za peti rođendan na dar plavoga plišanog medu. No najljepši medo na svijetu ostao je zamotan u prozirnom celofanu. Kako se ne bi zaprašio. Šuškavi celofan bio je u igri nepremostiva zapreka poslušnom dječaku. Jednog je dana Svemiru u goste došla sestrična i izvadila medu iz celofana, a popustljivi roditelji dopustili su razmaženoj djevojčici da plavog medu odnese svojoj kući. U Svemirovu srcu tada je nastala pukotina koja je premoštena tek mnogo godina poslije kada je, šećući sa svojim sinom, na sajmu ugledao najljepšeg medu na svijetu. Tada je tata Svemir za sina Kuzmu osvojio plavog medu koji se napokon našao u toplom zagrljaju mlade obitelji.

Autorska slikovnica kanadskog ilustratora i pisca šaljiva je priča o prijateljstvu i suradnji. Medvjed i njegovi prijatelji, dabar i sob, shvatiti će kroz izazove izleta kanuom da se životne prepreke mogu prevladati kroz timski rad, i da se ponekad individualne želje i prohtjevi moraju prilagoditi i ustupiti mjesto zajedničkom cilju. Isprepletenost jednostavnog teksta i isto tako simplificiranih, ali osebujnih ilustracija, pruža cjelovit doživljaj u ovom poučnom, pronicljivom, duhovitom i zabavnom djelu namijenjeno prvenstvenom predškolskom uzrastu.

Autorska slikovnica nagrađivanog pisca i ilustratora o zečiću Pipu i mišici Popi. Pip je došao na igru kod Popi. Toliko su se dobro zabavljali da je zečić zaboravio da mora ići piškiti pa se na podu ubrzo stvorila lokvica. Mišica ga je utješila da se svakome može desiti nezgoda. Toplu priču o privikavanju na kahlicu pročitajte u ovoj lijepo ilustriranoj slikovnici. Serijal slikovnica Pip i Popi preveden je na više od dvadeset jezika, a namijenjen je djeci predškolske dobi.

Leonard je bio dobar i brižan kralj, no divne zidine njegova kraljevstva priječile su ga da vidi svijet. Ovo je priča o kralju čije je kraljevstvo nestalo jer se odvažio putovati.

Topla priča o odrastanju i odnosu djeteta i oca u različitim životnim razdobljima. Podsjeća nas na to da, bez obzira na to koliko smo stari, svojim roditeljima nikada ne prestajemo biti djeca.

Umjetnička slikovnica nastala je prema motivima prvog hrvatskog povijesnog romana. Izdanje je tiskano povodom 180. obljetnice rođenja Augusta Šenoe kako bi se djeci nižih razreda osnovne škole približilo značajno djelo hrvatske književnosti. Priča prati tragičnu ljubav dvoje mladih, a kako se radnja odvija u 16. stoljeću, u posebno istaknutim prozorčićima navedene su povijesne zanimljivosti Zagreba i okolice. Magične, kombinirano kolažirane ilustracije Zdenka Bašića dočaravaju svu ljepotu priče.

Život u moru svakim danom postaje sve teži. Plastični predmeti plivaju na sve strane, morsko dno postaje odlagalište smeća. Stanovnici morskih dubina su zabrinuti, pa Kornjača, Galeb i Srdelica odluče krenuti u potragu za Rajskim otokom usred mora. Na njihovu veliku žalost, otok koji pronalaze, plutajući je otok otpada. No, nada da će se priroda pobrinuti za sve svoje stanovnike i da će se morski ekosustav oporaviti, želja je koju nose u srcu naši mali putnici, ali i svatko od nas.  

 

Tko trči brže, Vina Vina ili muha? Ova je slikovnica četvrti nastavak iz serije švedske spisateljice za djecu Jujje Wieslander o dječaku Vina Vini i njegovom prijatelju vuku.

 

Putovanje vlakom izuma otkriva povijest prijevoznih sredstava od izuma kotača sve do današnjih zrakoplova, vlakova i automobila. Čitatelj saznaje ponešto o izumiteljima i o tome kako pojedini izum funkcionira. Rješavajući zagonetke u ovoj slikovnici, koja bi mogla zainteresirati osnovnoškolce, čitatelj istražuje i misteriozni nestanak profesora Pendletona. Knjiga je bogato ilustrirana i sadrži prozorčiće.

 

Priče izuzetnih ljudi u ovom su atlasu podijeljene na poglavlja o umjetnicima, mudracima, junacima, genijima, piscima i vizionarima. Ispričane u prvom licu, priče približavaju djeci živote velikih ljudi čije su ideje, djela i otkrića promijenile svijet i za koja su dobili brojne nagrade, a djecu inspiriraju da promatraju svijet oko sebe, budu svoji i razvijaju svoje talente. Živopisne ilustracije potpisuje Ilaria Faccioli.

 

Znate li koliko vrsta morskih kornjača postoji? A znate li da su morske kornjače jednako stare kao i dinosauri? Koliko mogu držati dah ispod vode? Saznajte odgovore na ova pitanja, a uz to pročitajte i deset razloga zašto voljeti morske kornjače te što ih sve čini prekrasnima. Bogato ilustrirani priručnik namijenjen je djeci predškolske dobi. 

Interdisciplinarni priručnik donosi pregled spoznaja prirodnih znanosti i povijesti kako bi se objasnio razvoj planete Zemlje kroz vrijeme. Strukturiran je u četiri poglavlja prema klasičnim elementima pomoću kojih su stari Grci objašnjavali ustroj prirode – zemlje, zraka, vatre i vode. Unutar prvog poglavlja obrađuje se građa i dinamika Zemlje, te pojava i evolucija čovjeka. Karakteristike i aktivnosti u atmosferi, neophodnost zraka za živi svijet i komunikacija čine okosnicu drugog poglavlja. Važnost otkrića vatre u svakodnevnom životu i gospodarstvu, sažetak je trećeg poglavlja. U posljednjem dijelu knjige obrađuje se “element s najvećom moći na cijelom našem planetu”- voda, njeno porijeklo i pojavni oblici. Na kraju knjige se nalazi rječnik i kazalo pojmova.

Jedan od najpoznatijih svjetskih nakladnika literature za putovanja tiskao je svojevrsni vodič kroz dvjestotinjak država svijeta namijenjen čitateljima između 8 i 12 godina po uzoru na izdanje za odrasle. Svaka stranica predstavlja jednu državu, koje su poredane s obzirom na položaj na pojedinom kontinentu, a obuhvaća “identifikacijsku”posjetnicu s osnovnim podacima (naziv, glavni grad, broj stanovništva, površina, itd.), te kratkim uvodnim tekstom, uz zanimljive i neobične podatke s fotografijama.  

Pustolovni roman prepun humora i zabavnih dogodovština, prati kanadsku obitelj koja je odlučila provesti ljetne praznike u njima dalekoj i potpuno nepoznatoj zemlji – Hrvatskoj. Pripovjedač i glavni lik je znatiželjni dvanaestogodišnjak Charlie kroz čiju se dječju perspektivu prikazuju sve neobičnosti hrvatskog načina života: susjedi koji jedni drugima kradu ribu, liftovi koji se ne popravljaju duže od godinu dana, mjesta koje u svom nazivu nemaju samoglasnik, prijevoz prtljage u kolicima koje voze isključivo starije žene na otoku na kojem nema motornih vozila itd. Roman sadrži i autobiografske elemente budući da je ovaj nagrađivani kanadski romanopisac, filmski scenarist i novinar Hrvatsku posjetio u nekoliko navrata.

U svakom kutku svijeta krije se vjerovanje, mit, legenda ili priča o postojanju nekog fantastičnog bića, o postojanju čudovišta. Sve su kulture posezale za mističnim stvorenjima kako bi u njih „uobličile“ svoje strahove i najskrivenije emocije. Neka od tih bića opasna su i strašna, druga su pak samo nestašna, a neka blistava i prekrasna. Kobold, baukač, gnomi, vukodlaci, kelpi, tintilinići, zomiji… sve su to zadivljujuća, fantastična bića koja čekaju da ih upoznate!

                                                

Sova je učiteljica djeci šume. Poučavanje je zabavno, ali i zamorno. Potreban joj je godišnji odmor. A tko će paziti na školu dok se sova vrati? Svraka. Ona odlično pravi gnijezdo i motivira djecu na zajednički rad. Ali brojanje joj baš i ne ide, pa nije primijetila kad je jedan mali miš nestao. Što sad? Dobro znate što trebate napraviti kako bi saznali.

                                           

Moka je vesela mlada medvjedica koja s obitelji živi u šumi. Rado se igra i voli jesti. Sigurno pogađate koja joj je najomiljenija hrana. Da, med!. Po prirodi je jako nestrpljiva i to joj često stvara probleme, čak i ozbiljnije no što je mogla i zamisliti. Kroz priču o Moki naučit ćemo koliko je strpljivost važna.

                                           

Naša nestašna Maša prvi put je prešla školski prag i postala učenica u školi dobrog Medvjeda. Dočekale su je školska ploča, klupa, zadaci. Mislite li da se Maša lijepo ponašala u školi? Je li naučila računati, pisati i čitati? Zavirite u slikovnicu i saznajte!

 

 

                                                       

Maja dobiva pozivnicu za maskenbal. Iako uzbuđena i sretna, nalazi se pred problemom u što da se maskira. U vilu, pastiricu, princezu? Mama je tu da pomogne. Odvodi je krojačici g-đi Cvijetić, odabire dva lijepa kostima i odnosi ih kući isprobati. Na jednom od kostima uoči veliku poderotinu.Što sad? Je li on kriv za to?

                                                   

Slikovnica, koja na razumljiv način opisuje pozadinu i posljedice poremećaja deficita pažnje/hiperaktivnosti. Priču pratimo preko dva brata od kojih stariji ima simpatičnu nara, a maštom i hrabrošću uspijeva očarati ne samo svog mlađeg brata.

                                                     

U životu djece postoje važne osobe. Osim roditelja, to su i učiteljice u vrtiću i školi. One nauče djecu mnoge stvari korisne za čitav život. Kako da im se Maša zahvali na svemu što su je naučile? Ovo je slikovnica koju će posebno zavoljeti početnici u čitanju jer su slova lako čitljiva.

                                                   

Slikovnica-pjevalica. U njoj ćete vidjeti vesele ilustracije, a dok pritisnete na gumb, čut ćete simpatičnu pjesmicu o pauku. Slušajući je, kod djece budi želju za pjesmom i igranjem.

                                                       

U voj ćemo knjizi saznati kako preseljenje obitelji s jednog naselja u drugo utječe na njihovo troje djece. Najstariji sin, gimnazijalac, odjednom ima problema u školi. Srednji, koji je završio prvi razred osnovne škole, mašta o odlasku na Mars i uči o novim činjenicama vezanim za to putovanje. Najmlađe dijete, kćer Katarina, ima govornu  manu, jako je sramežljiva i teško stječe nove prijatelje, ali je opsjednuta fotografijom. Upoznaje djevojčicu Anju koja joj postaje najbolja prijateljica. Anji je nakon operacije mozga oštećen vid i potrebna je druga operacija u inozemstvu, a za koju treba novca kojeg Anjina mama nema. Katarina pomaže da Anja otputuje u Francusku i dobije potrebne lijekove.

                                             

Priča počinje jednom pozivnicom na rođendansku zabavu. Ali, tu je jedna caka. Tko želi prisustvovati rođendanu, mora donijeti šešir. A, što ako ga netko nema i čak su u prodavaonici svi prodani, pa ga se ne može kupiti? Što ako sa sobom povedete majmuna koji nosi šešir? Hoće li to biti dovoljno?

                                              

Ovo je priča o cesti. Iz vlastitog iskustva kornjačica Rita zna koliko je opasno sam prelaziti cestu. Bez obzira što su je roditelji upozoravali na opasnosti, željeći dokazati da je već velika, krenula je u pustolovinu koja ju je umalo stajala života. Naime, kad se našla na sred ceste, naišao je veliki crveni kamion, a ona se od straha ukočila i nije se mogla maknuti. Naravno da je došlo do nesreće. Kamion ju je tako udario da joj je oklop puknuo i bila je prisiljena ležati. Cijelo ljeto se nije mogla igrati vani sa sestricama, ići na plivanje, mali pauci su pokušavali  uvući joj se u oklop, a dok je vjetar zafijukao osjetila je njegovu hladnoću "do kostiju". Bila je jako nesretna. Zato savjet djeci daje: "Pogledaj lijevo, pa desno. Osluhni s oba uha ide li kakvo vozilo. Zatim ponovno pogledaj ulijevo i prije negoli nogom stupiš na asfalt, daj mami ruku!"

                                                    

Topla i duhovita priča o dvanaestogodišnjem dječaku i njegovom vrlo starom djedu. Tijekom rata djed je pilotirao borbenim lovcem "Spitfire". Unuku je prepričavao pustolovine koje je proživio kao vojni pilot. No, ne samo to, on ih je ponovno proživljavao s unukom. Bio je uvjeren da rat još bijesni. Odrasli su shvatili što se s djedom događa i smjestili ga u Villu Sumraka gdje su živjeli stari, neželjeni ljudi. Jacku se nije svidjelo što je njegov djed tamo, pa je skupa s njim skovao plan za bijeg. Bilo je tu dosta genijalnih, uspjelih i neuspjelih ideja za pokušaj bijega. I jednog je dana djed uspio pobjeći, onako kako mu i dolikuje, u legendarnom "Spitfire-u".

 

     
     
             
     

 

 
 

  

Što je čovjek stariji, njegovi zubi su sve skuplji.

Ne razumijem zašto se mama stalno ljuti što smo razbili vazu. Ionako je bila stara i kineska, a ne naša.